Verzuim is omgeven door wet- en regelgeving en voor de meeste werkgevers geen dagelijkse kost. Dat zorgt ervoor dat veel werkgevers op eieren lopen tijdens de begeleiding van verzuimende medewerkers terwijl dat helemaal niet nodig is en zelfs contraproductief werkt. Het is veel beter om verzuim open en actief tegemoet te treden en zo snel mogelijk een rol binnen de begeleiding van je medewerker te pakken.
Maar hoe doe je dat dan? In ieder geval niet door er iets van te vinden, kwaad te worden of onnodig veel druk te zetten. Wel door de dialoog aan te gaan met je medewerker, oprechte interesse te tonen en jouw hulp aan te bieden. En dat dan ook nog met een goed en doordacht verzuimprotocol in de hand dat zowel jou als je medewerker houvast geeft in een onzekere periode. Zo voorkom je dat een verzuimmelding uitmondt in een arbeidsconflict of uitzichtloos blijft voortduren.
Wij weten hoe ingewikkeld het is als werkgever om de verzuimbegeleiding van je medewerker goed op te pakken. Je bent voor dit deel van je verantwoordelijkheid als werkgever immers geen ondernemer geworden. Juist daarom is een verzuimprotocol zo belangrijk. Een goed verzuimprotocol is het fundament onder snel herstel en onderling vertrouwen. Zowel werkgever als medewerker kunnen hierop terugvallen en naar de spelregels verwijzen. Zo weet iedereen wat de afspraken zijn en waar een ieder zich aan moet houden.
Speciaal voor de MKB-ers van Nederland hebben wij een verzuimprotocol opgesteld dat je gratis en voor niets kunt downloaden en naar eigen wens kunt aanpassen. Zodat je met een gerust hart de begeleiding van verzuimende medewerkers op kunt pakken zonder ongelukken te maken. Download dit verzuimprotocol onder aan dit artikel. Hierbij nog wat tips als je aan de slag gaat met ons verzuimprotocol.